RSS Feed Link
 
 
 
 
 

Sveže

 
 
To mesto poganja Blogger. Kaj pa tvoje? Si še v srednjem veku?
si.blogs
SlovenskiBlogi
Blogorola
 
 

Na podstrehi zasačili vlomilca Večna povezava.

Po seriji predrznih vlomov nazadnje ujeli storilca – Maskirani vlomilec v obrambo povedal, da je zamujal na pustni karneval – Ah, te preozke hlače

O seriji predrznih vlomov, ki je v preteklem mesecu dni pošteno pretresla prebivalce Krajnje vasi pri Staublju na Dorenjskem, doslej nismo pisali, saj je nekdo v uredništvu potreboval vtičnico in je zato bil prisiljen odklopiti naš teleprinter. V akcijo smo takoj poslali našega dopisnika, torej mene, ki je, torej sem, zadevo preučil in izprašal odgovorne, poleg tega pa sem dodobra izkoristil sobno kolo v Krajnjevaški mestni knjižnici.

Med prebivalci Krajnje vasi, ki med poznavalci velja za pravi mali slovenski Holivud, saj tam pogosto snemajo poroke, rojstne dneve, pogrebe in krste, se je v zadnjih dveh letih znašlo kar precej predstavnikov domače estrade. Med njimi posebej izstopa velika diva turbo folk rocka s primesmi disko opere, Hermona Bognedaj – Cica, ki s svojimi stopetindvajsetimi centimetri prekosi prenekatero slavno oprsje.

Vlome – triindvajset jih je bilo vsega skupaj – je preiskoval inšpektor Binbald Curuk, ki je na tiskovni konferenci takole povzel preiskavo: »Pred natanko devetindvajsetimi dnevi ali pa kak dan prej nas je vznemirjeni občan poklical na pomoč, saj je ob prihodu iz službe v svojem stanovanju naletel na veliko razdejanje, pri tem pa je takoj opazil, da v dnevni sobi desno od akvarija manjka televizor. V naslednjih dneh smo prejeli še dva ali tri podobne klice, skupaj torej triindvajset, mogoče tudi kakšnega več ali manj, tako da smo nemudoma pričeli s strokovno preiskavo.«

Na kraju so specialisti za kriminalne preiskave našli ogromno množico prstnih odtisov, med katerimi so prav očitno prevladovali prstni odtisi stanovalcev in lastnikov preiskanih predmetov, na vsakem kraju vloma pa so našli tudi en primer prstnih odtisov, ki jih je za seboj pustila neznana oseba. Kasneje se je izkazalo, da gre za Jadrana Krmežljavčka, starega znanca policistov, ki pogosto moti preiskovalna dejanja in niti v savni ne nosi rokavic.

Policisti so po tem odkritju obupali nad preiskavo in jo nepreklicno opustili, hkrati pa so se z Gogijem Spidajevim, v Krajnji vasi svetovno znanim piscem opravičil, dogovorili, da bo oškodovancem posvetil svojo naslednjo zbirko opravičil za vsakdanjo rabo.

Na veliko srečo Krajnjevaščanov pa zgodbe s tem ni bilo konec. Pred nekaj dnevi je namreč Viktor Pilimadžarov, lokalni zidar, krojač in zlatar, vlomilca kar sam ujel pri delu.

Gospod Pilimadžarov pripoveduje: »Kolegi zlatarji smo sedeli pri Štamperlu in smo primerjali zapiske v zvezi z vsemi temi vlomi in smo zaključili, da mora biti vlomilec nekdo iz Blede razstave, priljubljene gostilne, kamor zahaja mnogo Krajnjevaščanov, predvsem pa vsi tisti, pri katerih je bilo vlomljeno.«

Nenavadno, kaj vse se lahko izcimi iz običajne bifejske primerjave zapiskov.

»Potem smo se pa odločili, da mu – ali njej – ker mi ne diskriminiramo – nastavimo past. Tako sem pri šanku pri Bledi razstavi pač en večer na glas razlagal, da bom podstrešje predelal v domači kino, da bom postavil not sto inčni televizor in podobne stvari.«

Sedaj se verjetno sprašujete, kako to, da policisti niso pomislili na kaj takega. Ko sem o tem povprašal inšpektorja Curuka, je odvrnil, da je policija operativni organ oblasti in se s takšnimi stvarmi ne ukvarja.

Kakorkoli že, še isti večer je gospod Pilimadžarov med smrčanjem svoje soproge zaslišal nenavaden ropot, ki je prihajal s podstrešja. Takoj je sklical izredno sejo zlatarskega zbora in s skupnimi močmi so nato v odlično izpeljani akciji skupaj eden po eden vpadli na podstrešje, kjer so z navdušenjem spoznali, da dolge ure, preživete za šankom, niso bile zaman: pred zbrano druščino je stal maskirani bandit.

»Seveda pa v gostilnah nisem nič povedal, kaj vse se imam na podstrešju,« je še povedal gospod Pilimadžarov.

Med zamolčanimi predmeti so bile tudi tri pasti za medvede, ki so vlomilca pridržale do prihoda policistov. Ti potem vseeno niso nasedli vlomilčevim izjavam, da se ni ujel vanje, temveč da je imel obute že prej.

Inšpektor Curuk se je kasneje na slavnostni ponovitvi tiskovne konference občanom zahvalil za izkazano pomoč pri aretaciji, druge občane pa je prosil, naj v prihodnje takšne in podobne zadeve raje prepustijo policiji in ne ukrepajo na lastno pest ter se tako po nepotrebnem izpostavljajo visokim tveganjem. Občani in vsi prisotni novinarji smo inšpektorjeve besede pospremili z gromkim krohotom.

Vlomilec, katerega identiteta do nadaljnjega ostaja skrita pod masko, je za Lažnivce izjavil, da namerava Krajnjevaščane sodno preganjati zaradi neupravičenih posegov v njegovo temeljno pravico proste izbire sprehajalne obutve. Po podatkih Krajnjevaške mestne knjižnice pa bo vlomilec ostal maskiran, dokler organom pregona ne bo uspelo pravilno nasloviti kuverte, v kateri mu zadnjih petnajst let brez uspeha poskušajo vročiti uradni zahtevek za demaskiranje.

Tako. Dovolj imam. Malo sem se tudi spotil. Do naslednjič pa razmislite, kdaj boste vzeli roko v svoje pravice in o tem govorite z bližnjim sorodnikom, ki si ga izberite po prosti presoji.

Lenko Nedelič Lenko Nedelič (biografija) in njegov tiskarski škart


Večna povezava.   Objavljeno



 
 
 
 

Specialnetete

 
 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS! [Valid Atom 1.0] © 1994-2008 Matija Lah & Tilen Ivič & Benjamin Lesjak Opozorilo