RSS Feed Link
 
 
 
 
 

Sveže

 
 
To mesto poganja Blogger. Kaj pa tvoje? Si še v srednjem veku?
si.blogs
SlovenskiBlogi
Blogorola
 
 

Po sledeh naših členkov… Večna povezava.

Lažnivci, Vaše virtualno informacijsko središče, pomaga mamam poiskati otroke, očetom tašče in otrokom meningitis

Družina Wurstknedl, o kateri smo pisali že pred več kot dvesto leti, je po množici srečnih naključij spet skupaj.

Potem ko se je oče, Majdek, srečno vrnil iz Mandžurije, kjer je sedem let živel in delal v tovarni baterijskih svetilk, in je mati Gladiola našla pot nazaj na prostost iz popravnega doma za neprilagojeno mladino Spodnji Odzgornjik, kjer je pred dvema letoma in pol obiskala sina Tuamota, ki je tam bival do nedavnega po pomoti, ker so ga že leta 1987 zamenjali z Gazdo Jezdom, starim družinskim zdravnikom in sošolcem babice Hermafride Koleričnik, ki je umrla okoli leta 1983 nekje na Dolenjskem v okolici Jesenic, in ko so končno našli sestro Bredo, sestrično Mici in bolničarko Vido, je srečna družina za nekaj trenutkov odložila svoje delo in prisluhnila drug drugemu. Vsepovsod in ves čas sem bila z Wurstknedli tudi sama, jaz, moj alter ego Ladja Zdej, in z menoj tudi vi, moji ljubi bralci in bralke. CMOK, CMOK!

Da ne bi česa zamudila, sem prišla na Nizko Brezo pod Vrhom pri partizanki Nadi že uro pred šesto zjutraj, ko so še vsi spali, razen tistih, ki jih ni bilo doma in seveda mene. Nekoliko izgubljeno sem se počutila ob tej zgodnji uri, pred hišo, sama in prezebla, zato sem si, da bi lahko zdržala do jutra, pripravila majhen taborni ogenj. Tako sveže se nisem počutila že, odkar sem bila zadnjikrat na taborjenju v Bohinju pod Šmarno goro na Koroškem. Leseno dračje je s prasketanjem zagorelo in z njim tudi senik, drvarnica in pasja uta z Bobijem vred.

Prijetno toplo mi je bilo vse do jutra, ko je ogenj pogorel in so domači že vstali. Takoj so me povprašali, kako da jih nisem zbudila in stopila v hišo, kjer bi lahko do jutra še malo zaspala. Rekla sem jim, da jih nisem hotela buditi, a v Gladiolinem glasu sem začutila njeno izrazito željo po tem, da bi jaz raje res bila morala priti v hišo ali pa jim pustiti vsaj psa čuvaja pri življenju. A kaj si moremo, takšno je pač življenje. In kot pravimo mi novinarji: »Pišmevuh alpejdurit.«

Mati Gladiola je pripravila čudovit zajtrk, ki sem ga res z užitkom pogledala, jest namreč nisem mogla, ker se mi je še malo kolcalo od zadnjega aspirinčka. Doma sta bili poleg matere še hči Breda in njena sestrična Mici.

Breda se je rodila tam okrog leta 1968. Osnovno šolo je obiskovala v domačem kraju, vendar niti sama ne ve več, kje naj bi to bilo. Gimnazijo je obiskovala v sosednjem, večjem mestu, katerega ime je nekje založila skupaj z gorilnikom za fondue, ko se je selila od tam sem. O svojem življenju pravi, da je bilo do zdaj kar dolgo, in misli, da se bo še vsaj malo podaljšalo, če ne letos, pa drugo leto. Na srednji tekstilni šoli se je kasneje izšolala za intermediarno koordinatorko letalskih poletov Fram–Ptuj via Portorož z Brnika, letos pa se na vojaški šoli pripravlja za delo odpoklicanega nadpreddelavnega podpomočnika superintendanta za prvo enolončnico in pravi, da ji ta poklic resnično leži, ker si je že od nekdaj želela potovati. O poroki še ne razmišlja, ker meni, da mora mlad človek v teh časih najprej poskrbeti za kariero in ustrezno zdravstveno zavarovanje, šele potem lahko začne razmišljati o smrti. Njena najpomembnejša dela so: Let in padec v kukavičje gnezdo, To še spijemo, pa gremo (priznana drama, ki jo je lani režiral Pandurević), Faust 3 (Mefisto kot jezni sladoledar) in Hemendex (nekaj gnilega je v kuhinji ljubljanski).

Mici je Bredino pravo nasprotje.

Ona je namreč pravzaprav on (Mic), vendar je zaradi raznih olajšav spremenila spol (zdaj lahko uveljavlja porodniški dopust, krajšo obvezno delovno dobo in pravico do splava). Seveda bo Mic kot Mici povsem pravilno zaživela šele, ko bo našla stalno zaposlitev, kjer bo delodajalec z njo zdržal vsaj do konca skrajšanega delovnega obdobja, in ko bo morebitno nosečnost lahko prekinila, v primeru da ne bo želela uveljavljati porodniškega dopusta, skratka, ko bo resnično spremenila spol (zdaj namreč še ne sme niti na žensko stranišče – sploh spričo dolge brade in sijoče pleše). Naj bo to dovolj o Mici. Če se vam zdi, da je bilo premalo, si preberite še enkrat, če pa se vam zdi, da je bilo predolgo, si malo poradirajte. Po želji si lahko tudi kaj lepega dorišete – recimo ogromno bradato nosečnico, ki odtaka svojo odvečno vodo v pisoar…

Okoli desete ure je pred hišo glasno zaropotalo in mati je rekla, da so oče in se je hitro tekla preobleč, pa niso bili. Le senik se je namreč sesul v prah, kar ga je sploh še stalo.

No ob pol enajstih je pa res potrkalo po vratih. Najprej smo vse pomislile, da je zdaj še drvarnica, in najprej niti ena ni šla odpret. Potem ko se je pa trkanje ponovilo in je nekdo glasno zaklel, je šlo Mici gledat, kdo ali kaj (imenovalnik; op.prof.teo.) je. Poklicalo je mater, ki je vzdrhtela od sreče, ker očeta ni videla res že dolga leta. Stekla mu je naproti, a se je pred vrati ustavila, saj je bil le poštar s časopisom. Od jeze je surovo pograbila časnik in ga poštarju natlačila v gobec. Brez besed je odšel.

Z inkasantom za TV naročnino je bilo še huje. Njemu je v usta natlačila televizor, kar ga je dotolklo in truplo smo odvlekle do železniške proge, kjer ga je čufačufa malo povozkal.

Šele proti večeru naslednjega dne je prišel oče. Mama ni bila nič kaj več vzhičena spričo tolikih lažnih alarmov, tako da so morali oče prespati kar na predpražniku, a tega so bili vajeni, saj tudi v Mandžuriji ni bilo boljših postelj.

Zjutraj pa so se nam pri zajtrku lahko tudi oče pridružili. Jaz sem bila primorana prespati med štirimi stenami in dvema prašičema, ker so se v vasi nenadoma vsi tako bali ognja. Zajtrk je spet bil neznansko atraktiven, o okusu pa ne bi vedela povedati prav nič. Pač ni moj stil.

Joj, zdaj me je pa presenetil konec okna! Dovolite mi, da nadaljujem naslednjič!

Drahma Tik Drahma Tik (biografija)


Večna povezava.   Objavljeno 
 
 
 

Specialnetete

 
 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS! [Valid Atom 1.0] © 1994-2008 Matija Lah & Tilen Ivič & Benjamin Lesjak Opozorilo