RSS Feed Link
 
 
 
 
 

Sveže

 
 
To mesto poganja Blogger. Kaj pa tvoje? Si še v srednjem veku?
si.blogs
SlovenskiBlogi
Blogorola
 
 

Prevetritev zimskega vrta Večna povezava.

Nasveti za vrt v zadnjem trenutku pred prihodom poznega poletja – Rana ura, zgoden zimski vrt! – Kdor malega vreden ni, velikega dobi!

Mnogi izmed vas ste v zadnjih nekaj tednih že opazili velike raznobarvne, čeprav pretežno sivo modre gmote na nebu, kako se premikajo sem ter tja in tu in tam na tla radodarno odvržejo skoraj neomejene količine vode v najrazličnejših agregatnih stanjih, od mehke vode pa vse do ledenih kock okrogle oblike, velikosti teniških prvakinj. Tisti, ki so vam bili takšni doživljaji prihranjeni, pa prav gotovo ne uživate psihotropičnih substanc, ker ste bodisi nasprotniki zlorabe drog bodisi stanujete predaleč stran od lokalne devetletke.

Kako torej prevetriti zimski vrt? Nič lažjega kot to! Če vaš zimski vrt gleda na vzhodno ali jugovzhodno stran, preskočite naslednji stavek, saj je ta namenjen le vam, ki imate zimski vrt obrnjen proti severu ali proti zahodu. Vsi vi ste prvovrstni bedaki brez najmanjšega občutka za orientacijo zimskega vrtnarjenja!

Že malo po sončnem vzhodu na tipično, avgusta polno jutro zgodaj predoktobrskega dne tega leta gospodovega ali katerega drugega se goli po vseh štirih priplazite v svoj zimski vrt, tako da vas na mizah prebivajoča flora ne bo mogla opaziti. Ko dosežete samo središče svojega zimskega vrta, pa naglo skočite na zadnje noge in zakličite na ves glas: »Halo, zimski vrt! Veter je tu!«

Nato poskakujte na eni od levih nog in pihajte na vse strani, da ustvarite veter, ki ga v drugačnih razmerah zmore ustvariti le Pfurzi, germanski bog vetra in gibljivih toplih zračnih mas.

Med poskakovanjem in sopihanjem iz sleherne odprtine na svojem telesu postopoma odpirajte vsa okna svojega prečudovitega zimskega vrta v naključnem vrstnem redu z namenom čim bolje izkoristiti elan, ki ste ga poprej ustvarili v ustjih svojih orificijev, s katerim bo skozi ves zimski vrt zavel tako nestrpno pričakovani topli vihar novosti.

Če imate sobni ventilator, letalski motor, sobni pasat ali malo večji sušilnik za lase, pa lahko svoje doživetje napravite še mnogo bolj razburljivo.

Da pa prevetrevanje zimskega vrta ne bo le samo sebi namen, pa vam tukaj podarim še nekaj brezplačnih nasvetov:

 

Balkonska šalotka

Gotovo veste, da se pričenja čas setve balkonske šalotke. Ta je za razliko od svoje vrtne sorodnice mnogo bolj primerna za vzgojo v posodah, saj sicer sploh ne uspe. Poleg tega dozori v rekordnem času, če le poskrbite za to, da ima dovolj svetlobe. Nič lažjega kot to! Empirično sem dokazala, da so najprimernejši reflektorji, s katerimi osvetljujejo pristajalne steze. Pa še nabava je prava avantura. Tako vsako leto v le dobrem tednu v svojem zimskem vrtu vzgojim tri do pet ton sobne šalotke, ki gre med mojimi bralci in bralkami za med. Aja, da ne pozabim: zbiram tudi ponudbe za med, imam ga še kakšnih dvanajst ton, ponudbe pa pričakujem v uredništvu.

 

Modra sobna kopriva

Med zbiratelji šivank je od nekdaj zelo priljubljena modra sorta sobne koprive, v nekaterih krajih znana tudi kot lila balalajka, drugje pa tudi kot Šedlbauerjeva roza primadona. V mojem rojstnem kraju so jo imenovali tudi spodnjesaška dušica.

Več kot to mi o tej izredno zanimivi rastlini ni znano, ampak, če je ne bi omenila v tem članku, bi gotovo pozabila še to trohico, ki mi je znana.

 

Navadna rumena buča

Nekoč zelo razširjena vrsta buče je bila dolga leta na jedilniku sleherne slovanske družine, z odkritjem Edigsa, pa je skoraj čez noč izginila z njih. V poznem osemnajstem stoletju se je postopoma vrnila kot ena najpriljubljenejših okrasnih rastlin, kasneje pa je tudi ta njena funkcija zamrla. V Evropi je njen odhod sovpadal s pojavom zlatenice, ko je prenekatera gospodinja presenečena spoznala, da njen zimski vrt z zunanje strani daje vtis, kot da se je na njem zbral komorni ansambel hepatitikov.

Navadno rumeno bučo na tem mestu navajam kot primer izredno neprimerne rastline za sodobni zimski vrt. Seveda pa ne morem preprečiti, da jo tja vseeno posejete. Primeren čas za setev se bo iztekel s koncem tega tedna.

 

Rada bi z vami delila še kakšen koristen nasvet, toda moja glava je že težka in moja koža rumeni. Naslednjič nameravam odgovarjati na vaša pisma, zato naj vas – prosim – nekdo vendarle nauči pisati.

Vdano vaša

Metka Drevoredka Metka Drevoredka (biografija)


Večna povezava.   Objavljeno 
 
 
 

Specialnetete

 
 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS! [Valid Atom 1.0] © 1994-2008 Matija Lah & Tilen Ivič & Benjamin Lesjak Opozorilo