RSS Feed Link
 
 
 
 
 

Sveže

 
 
To mesto poganja Blogger. Kaj pa tvoje? Si še v srednjem veku?
si.blogs
SlovenskiBlogi
Blogorola
 
 

Otroška literatura ali literarna otročjost Večna povezava.

Knjižne novosti – Intervju (na srečo) prekinjen

Danes vam predstavljamo malo znano avtorico otroške literature gospo Živo Zver. Gospa Zver je ravno končala svojo zadnjo knjigo z naslovom Kaj otroci smejo in česna ne. O tej in drugih njenih knjigah je tekla beseda v najinem pogovoru, ki sva ga imeli v čudoviti čajnici z razgledom na Tovarno dušika Predrje. Gospa Zver se je, kot boste lahko sami videli, izkazala za zelo iskrivo sogovornico, ljube bralce pa opozarjam, da je med pogovorom na žalost prišlo do več nenadzorovanih eksplozij v prej omenjeni tovarni, zaradi česar sva morali pogovor predčasno prekiniti, da so nama lahko prijazni gasilci pogasili goreče obleke in nama oči sprali z destilirano vodo. Bogu hvala za masiven senčnik, ki je bil prevrnjen pred najino mizo. No, pa nazaj k témi.

L: Gospa Zver, vaša strast so predvsem predelave znanih otroških knjig.

Z: Res je, Maček Čurić v operaciji Tajfun je bila med 9:30 in 9:35 uro 12. oktobra lanskega leta ena najbolj branih knjig v zunanjem oddelku vrtca Zburje.

L: Ali ni bila ta knjiga prepovedana zaradi obscenega govora in razpihovanja medverskega nasilja?

Z: Takrat še ne.

L: Razumem. Kaj pa knjiga Drekec si pomaga sam? Tudi ta je bila prepovedana zaradi preveč eksplicitnih prizorov spolnega nasilja.

Z: Tega še danes ne razumem. Knjiga je pravzaprav zelo poučna in v njej si Drekec, ki je že v puberteti, res nauči pomagati sam, poleg tega pa se za vse zlo maščuje gluhi Majdi.

L: Mislite Plahti?

Z: Ne, Majdi. Plahta je umrla že v prejšnjem delu, ko se je v njeni koči razstrelil Kociper. Šlo je za poetično pravico.

L: Seveda. Vseeno me zanima, zakaj se trudite pisati ravno za otroke, ko pa se mi zdi, da vam bolj leži pisanje izključno za odrasle.

Z: Prav to sem želela ovreči s svojo zadnjo knjigo Kaj otroci smejo in česna ne. Ta knjiga je namreč zbirka nasvetov za otroke, kako naj živijo, da bodo zdravi in tudi za starše, kako naj svoje malčke vzgajajo, da ne bodo kasneje imeli z njimi težav.

L: Je to res? V vaši knjigi namreč pišete, da je česen strupen, v oddelku o življenju v gozdu otrokom predlagate naj iščejo mladiče srn in jih božajo, prav tako jim prigovarjate, naj brez skrbi jedo katerekoli sadeže, ki tam rastejo ter naj pred medvedom vedno zbežijo, češ, da so tako ali tako hitrejši od nerodnega kosmatinca. Nadalje jim v gospodinjskem oddelku svetujete naj si lase sušijo kar med kopanjem, da bodo prihranili čas, odsvetujete jim, da bi hodili v vrtec, zato, ker jih bo tam dobila Čvika Čvaka, poleg tega pa jih skozi vso knjigo prepričujete, da so majhni in brezvezni.

Z: Če pa so.

L: Mimogrede, kdo ali kaj je Čvika Čvaka?

Z: Uf, o tem pa raje ne bi.

L: Prav. Staršem pa v knjigi nalagate, naj bodo pametni in uporabljajo kondome.

Z: Da! Si predstavljate, kako miren svet bi to bil…?

Eksplozije, ogenj, obleke, gasilci, pena, destilirana voda…

Glu Pačapapou Glu Pačapapou (biografija)


Večna povezava.   Objavljeno



 
 
 
 

Specialnetete

 
 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS! [Valid Atom 1.0] © 1994-2008 Matija Lah & Tilen Ivič & Benjamin Lesjak Opozorilo