RSS Feed Link
 
 
 
 
 

Sveže

 
 
To mesto poganja Blogger. Kaj pa tvoje? Si še v srednjem veku?
si.blogs
SlovenskiBlogi
Blogorola
 
 

Na današnji dan: Vrnitev današnjega dne Večna povezava.

Pregled nekaterih dogodkov, ki so se zgodili na današnji dan, a ne nujno prav na današnji dan, najpogosteje pa prav na današnji dan

 

237 pr.n.š.

Po več kot desetletje trajajoči vojni med Grškima mestoma Monopolis in Fabulos je vojski slednjega nazadnje uspel preboj, ki je izid vojne obrnil v prid njenega mesta, okupatorska vojska Monopolisa pa je pri tem utrpela tolikšne izgube, da skoraj celo stoletje po tem niso poskušali napasti ne Fabulosa ne katerih koli drugih sosednjih mest. Z izjemo Šparte, a o tem kdaj drugič.

Iz tega časa je posebej zanimiv običaj ravnanja z domačimi izdajalci, ki so pred in med vojno sodelovali z okupatorjem – ob sklicevanju na tradicionalno načelo »važno je sodelovati z okupatorjem, ne pa zmagati« so večino izdajalcev oprostili. Kasneje je postalo to Grško načelo v svoji skrajšani obliki bistvo sodelovanja na športnih prireditvah, širši koncept, na katerem sloni, pa je v rabi še danes.

 

47 n.š.

V manj znani Inkovski utrdbi Apópokátepatefópldakokakekétl visoko v Andih je v odgovor na nenavadno veliko število športnih poškodb takratni poglavar utrdbe, Mankapetkornetl Akopakalipteken, iz ohranjenih zapisov znan tudi kot Miki, izdal ukaz, s katerim je pri igrah z žogo postala obvezna uporaba žoge iz živalske kože, napolnjena z zrakom ali drugimi primerno mehkimi materiali.

Do tedaj so pri igrah, ki so se igrale z rokami, nogami in drugimi udi in so bile pri Inkih izredno priljubljene, uporabljali do petdeset kilogramov težke kocke redkega modrega marmorja ali pa kar drug drugega.

 

117 n.š.

Verski obredi v rimskokatoliški cerkvi so dobili povsem nov pomen, ko so ob majskih idah leta 117 n.š. v obrede pričeli uvajati tudi drobne prigrizke iz pekovskega peciva, v katere so vtisnili podobice takrat popularnih svetníkov in drugih oseb iz javnega življenja in poznoantične estrade. Mnogi verniki so z radostjo sprejeli novost, saj je obisk verskega objekta s tem nazadnje postal nekoliko manj podoben šolskemu pouku. Začetnemu navdušenju nad novotarijo je sledilo tudi evforično zbiranje podobic, ki so ga spremljala mnogo bolje obiskana obobredna srečanja vernikov, na katerih so si ti navdušeno izmenjevali posamezne kose peciva.

Cerkveni dostojanstveniki so na to spremembo v vedenju in obnašanju vernikov odgovorili z omejitvijo, s katero so dovolili na pecivo tiskati le še eno samo, bolj nevtralno podobico.

 

1278 n.š.

Ob pričetku zime leta 1278 je Haizelgaard Notsnpa, norveški mizar in ortoped, na podlagi svojih raziskav dognal, da je nestrpno pričakovanje pomladi brez polomljenih kosti v celoti in povsem nesmiselno početje, zato je izumil smuči.

 

1952 n.š.

V Zvezni republiki Nemčiji je v javnost prvič pricurljala do tedaj skrbno varovana skrivnost, da patologi obdukcije že vsaj štiri leta izvajajo izključno le na truplih umrlih ljudi. V javnosti je nato več tednov trajala burna polemika o tem, ali ni odlašanje z obdukcijo vse do pacientove smrti morda kršitev človekovih pravic, nakar je spomladi znova pognala trava, tako da so Nemci uspeli pozabiti na medsebojne spore in se lotili striženja in česanja svojih zelenih površin.

 

2002 n.š.

V mestu Gold Shower v ameriški zvezni državi Kentucky so se v 11. junija 2002 prebivalci na svojem rednem zboru soglasno odločili, da za vedno prenehajo z ugibanjem o tem, kaj elektrika pravzaprav je, in jo enostavno pričnejo uporabljati. Ta dogodek so obeležili s skoraj sočasnim zagonom vseh svojih električnih naprav, ki je mesto Gold Shower za vedno postavilo na zemljevid Združenih držav Amerike, ko je na njem pregorela žarnica, ki naj bi označevala obremenjenost električnega omrežja okraja, v katerem kraj leži.

 

Kot ponavadi posebej za vas z različnih spletnih strani vprašljive kakovosti ukradel

Alta Knabe Alta Knabe (biografija)


Večna povezava.   Objavljeno



 
 
 
 

Specialnetete

 
 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS! [Valid Atom 1.0] © 1994-2008 Matija Lah & Tilen Ivič & Benjamin Lesjak Opozorilo