RSS Feed Link
 
 
 
 
 

Sveže

 
 
To mesto poganja Blogger. Kaj pa tvoje? Si še v srednjem veku?
si.blogs
SlovenskiBlogi
Blogorola
 
 

Vremenske pasti terjajo čedalje več žrtev Večna povezava.

Megla pogoltnila že več sto oseb – Kasneje jih je izpljunila – Mnoge žrtve pretresene, zmedene in vlažne

Gotovo ste opazili, da se je v zadnjih letih število letnih časov drastično povečalo. Zimi in jeseni sta se pridružila še dva zelo podobna, vendar povsem neprimerno nameščena letna časa, ki pa danes še nista bila uradno poimenovana. Pojavljata se običajno ob prehodu pomladi v poletje, eden pa zadnje čase kar redno prav sredi poletja.

To seveda ni vse – zelo popularni so v zadnjih letih postali še trije letni časi, dva od teh spominjata na pomlad in se pretežno pojavljata med zimo, o tretjem pa so meteorologi doslej komaj kaj spregovorili, saj jih navdaja s posebno grozo. Gre za tako imenovano poletje presenečenja, ki se lahko pojavi povsem nenapovedano in ogrozi že tako resno majavo zaupanje, ki ga imamo v meteorologe in njihove scenske nastope.

Tako se je prejšnji teden v že skoraj uradni iztek jeseni v zimo zlobno pretihotapilo poletje presenečenja ali strokovno: summera surprisa viciosa in pokvarilo obete mnogim prebivalcem (in dvema prebivalkama) Evrope, ki so nameravali napovedane deževne, tumorne in smrt izvabljajoče dneve v solzah preždeti za zagrnjenimi zavesami v domači kuhinji ob vročem timijanovem (ali drugem zeliščnem) čaju, čakajoč na neizbežni konec. Tako pa so njihove žene hkrati z nepričakovanim vremenskim preobratom pričele izvajati določene, posebej v ta namen zlobne aktivnosti, kot so sprehodi v naravo, izleti v Neznano, umivanje oken, sajenje pasjih iztrebkov, pripravljanje vrta na zimo in podobnih nesramnosti, ki se jim prebivalci (in dve prebivalki) Evrope v teh hladnih in deževnih dneh običajno izognejo z velikim uspehom.

Meteorologi so bili tokrat (za spremembo) popolnoma nedolžni, kot niso bili že od svojega štiriintridesetega rojstnega dne. Krivo je bilo vreme: popolnoma in brezpogojno! Prihuljenega novega letnega časa nihče, še posebej pa ne meteorologi, ni mogel predvideti.

Kar je bilo nazadnje najbolj presenetljivo, je bil pojav, ki je ob sočnih dneh drugače povsem nepredstavljiv – da ne rečem neobičajen ali celo pričakovan. Srednje gosta megla, ki se je iz nekaterih gozdov po Evropi ponekod priplazila vse do obronkov urbanih naselij, je tako zelo presenetila nekatere nenadejane sprehajalce, da so ti kar onemeli, zastali sredi poti, nato pa vsaj za minuto ali uro prenehali obstajati. Umikajoča se meglena zver jih je kasneje pustila pretresene, brez občutka za orientacijo in rahlo vlažne.

Mnogi izmed njih že pripravljajo tožbo, s katero bodo pred Evropskim sodiščem za človekove plenice od Predsednika predsedstva Evrope zahtevali povrnitev izgubljenega časa in visoke denarne odškodnine za nepremoženjsko škodo, ki jim je nastala na nekaterih kosih premoženja.

Predsednik predsedstva Evrope takoj po dogodku ni bil pripravljen izdati svojega mnenja, od oseb, ki so mu blizu, pa smo iz zaupljivih virov izvedeli, da ga ima. Nasprotno je Predsednik predsedstva Sveta dejal, da o teh dogodkih nima mnenja, ker Evropa v Svetu ne pomeni dovolj – kot poglavitni argument je navedel, da v zadnjih mesecih v Evropi ni divjala niti ena omembe vredna Svetovna vojna, kateri bi bilo smiselno nameniti kakšno posebno misel.

Zdaj menimo – in Združenje polpismenih meteorologov se s tem v celoti strinja, da se jesen brezpogojno bliža koncu in da lahko računamo z zimo, ki pa zna biti vseeno milejša, kot so bile zime doslej, saj do danes posebni priučeni pudelj omenjenega združenja v zraku še ni zaznal tistega posebnega, srce parajočega vonja po snegu. Seveda pa ne izključujejo možnosti, da se je pudelj z digitalne televizije nalezel kakšnega virusa, ki zdaj nezaznavno razgraja po njegovem smrčku in preprečuje objektivni vpogled v stanje snežne odeje v tem čudovitem od jeseni poslavljajočem se ozračju Evrope.

Snežno službo bo sneg prav gotovo znova presenetil. Tudi v primeru, da ga ne bo. Zakaj pa ne – to nas zdaj res ne bi smelo več presenetiti.

Lenko Nedelič Lenko Nedelič (biografija)


Večna povezava.   Objavljeno



 
 
 
 

Specialnetete

 
 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS! [Valid Atom 1.0] © 1994-2008 Matija Lah & Tilen Ivič & Benjamin Lesjak Opozorilo